Toustrup St.

Toustrup Stationsby er en bebyggelse, beliggende 2 km nord for Toustrup og 4 km nordøst for Sorring.

Det meste af Toustrup Stationsby hører til Dallerup Sogn i Silkeborg Kommune, men de nordligste huse hører til Røgen Sogn i Favrskov Kommune.

Historie
Bebyggelsen opstod omkring Toustrups station på Aarhus-Hammel-Thorsø Jernbane (1902-56). Stationen blev lagt så langt fra byen for at banen ikke skulle op i bakkerne omkring Sorring. Nær stationen lå der kun tre små gårde og en skovfogedbolig, men straks fra banens åbning blev der solgt byggegrunde, og i løbet af få år opstod der et lille samfund med ca. 15 huse. En skole blev bygget i 1903, og der kom murer, snedker, pottemager, sadelmager og en købmand med tømmerplads.

Fra stationen blev der afsendt tømmer fra de nærliggende skove Sorring Skov, Toustrup Nørreskov og Sønderskov. Til læsning af tømmeret blev der i 1904 opstillet en 4 tons galgekran ved sidesporet. Især under 1. Verdenskrig, hvor det var svært at skaffe kul, blev der afsendt enorme mængder træ og tørv.

Før 1920 var stationens passagertal på 8-10.000 årligt, men det faldt i begyndelsen af 1930’erne til 4.200, selvom banen skaffede sig en del turisttrafik.

Stationsbygningen er bevaret på Keldbjergvej 15. Vest for stationsbyen ses den gamle banedæmning.